معرفی کتابخانه مسجد جامع دماوند

اگر روزی به  مسجد جامع دماوند بیایید می توانید به ضلع شمالی آن سری بزنید .چه خواهید دید؟ بی شک پنج شهید گمنام که تمام آبرویمان و چراغ راهمان هستند زینت دهنده ی چشمانمان خواهد بود و کمی دورتر منظره ی جنوبی البرز است که ابهت بی نظیر آن تا ساعت ها شما را مجذوب خود می کند .اگر به اطراف خود نگاهی بکنی........


 


مرتضی هاشمی

 

اگر روزی به  مسجد جامع دماوند بیایید می توانید به ضلع شمالی آن سری بزنید .چه خواهید دید؟ بی شک پنج شهید گمنام که تمام آبرویمان و چراغ راهمان هستند زینت دهنده ی چشمانمان خواهد بود و کمی دورتر منظره ی جنوبی البرز است که ابهت بی نظیر آن تا ساعت ها شما را مجذوب خود می کند .اگر به اطراف خود نگاهی بکنی در کوچکی را خواهی دید ومی توانی وارد آن شوی و از پله های مارپیچی عبور کنی که خود به خود تورا به یاد گذشته ات می اندازد وبه پشت در کتابخانه عمومی مسجد جامع دماوند برسی .از کفش های پشت در معلوم است که باید بدون کفش وارد کتابخانه شوی زیرا این مکان قسمتی از مسجد جامع دماوند است  در حقیقت جزء اولین مکان هایی بوده که  برای اقامه نماز استفاده می شده وامام صادق (ع) فرمودند از رحمت خدا به دور است کسی که به مسجد احترام نگذارد .

در ابتدای ورود به کتابخانه چشمانمان به قفسه های بلند کتاب می افتد که در راستای دیوار کنار هم قرار گرفته اند این مکان هم به عنوان مخزن وهم به عنوان راهرویی که در انتهای آن فضایی با متراژ 100متر مربع باضرفیت 50نفر برای مطالعه در نظر گرفته شده است .

نگاهی به اطراف می اندازیم این مکان در واقع طبقه دوم سالن اجتماعات است در یک طرف دیوار های شیشه ای مشجر قرار دارد که اگر این دیوارها برداشته شود سالن اجتماعات را می توانی ببینی که روزی سالن مطالعه کتابخانه قدیم بود که برای اغلب مرد م روزهای پر اضطراب امتحان وکنکور را یادآوری می کند آری اگر باخود تاملی کنی درمیابی که در سالیان گذشته ازهمین مکان افراد وارد حوزه ودانشگاه شدند وبه مقامات عالیه دست یافتند وهمکنون جزئ فعالان در عرصه ی علمی ،دینی،فرهنگی وسیاسی به شمار می روتد .

دیوار های داخلی کتابخانه آجر نماست و سادگی وبی تکلفی خاصی را در ذهنمان نمایان می کند .آری این کتابخانه جزء یکی از فعالترین مر کز فرهنگی مسجد جامع دماوند بشمار می رود همان مسجدی که روح معنوی خاصی دارد همان مسجدی که سالیان سال مومنان درآن نماز گذاردند وبه عبادت ورازو نیاز پرداختند همان مسجدی که میرزا عبدالله توسلی بنیان آن را نهاد وآیت الله جمال الدین مجد آن را احیاء کرد احداث کتابخانه هم به دست با کفایت مرحوم توسلی انجام گرفت  اما به دلیل فراز و نشیب هایی چندین بار با تعطیلی مواجه شده است ولی چندین سال است که احیاء شده به شما پیشنهاد می کنیم برای احیای خاطره های گذشته تان روزی سری به این مکان بزنید .

                                                                     

 

 

 

اطلاعاتی در زمینه سیستم کتابخانه

رده بندی کتابها  در این کتابخانه نیز همانند تمام کتابخانه های عمومی دنیا بر اساس رده بندی دهدهی دیویی است که در ((CIP کتاب موجود می باشد و مشخصات تمامی کتابها در دفتر ثبت کتابخانه که غالبا براساس ((CIP(فهرست نویسی پیش از انتشارات کتابخانه ملی .فیپا ) می باشد مبثوت گردیده است .

این رده بندی شامل ده رده ی اصلی ورده های فرعی است که به ترتیب عبارت است از :

1-    000     کلیات              2-   100 فلسفه وروانشناسی              3-  200  ادیان

4-   300   علواجتماعی                5- 400  زبان ها      6-   500 علو کاربردی

7-  600   علوم خالص            8-  700    هنر           9- 800  ادبیات

10-   900  تاریخ وجغرافیا

 

البته نرم افزار تحقیقاتی وکتابداری کاوش نیز از دفتر مهندسی کاوش تهیه گردیده مراحل بهره برداری از این نرم افزار در شرف انجام است.

 

کتابهای موجود در قفسه بر اساس شماره رده بندی دهدهی دیویی که در عطف کتاب یا پشت آن بر روی لیبل سفید رنگ با فاصله ی استاندارد یک سانتیمتر از پایین یاداشت شده قرار گرفته است .

کتابهای مرجع که شامل دائره المعارف یا فرهنگ هاست دراولین قفسات قرار گرفته فلسفه وروانشناسی رتبه های بعدی را به خود اختصاص داده وکتابهای دینی که شامل تفسیر وحدیث وزندگی معصومین وچگونگی شکل گیری ادیان قفسات بعدی را به خود اختصاص داده است قفسات بی شماری هم مربوط به کتابهای ادبی است ازقبیل دیوان های مختلف شعرا ،رمان های مختلف  وادبیات دفاع مقدس و..... در زمینه علوم پایه ،علوم اجتماعی ،علوم سیاسی،علوم  ارتباطات وهنر کتابهایی نیز موجود است .کلیه آثار علمای بزرگواری چون امام خمینی وشهید مطهری وآیت الله جوادی آملی وغیره زینت بخش کتابخانه شده اند.

این کتابخانه همکنون دارای 8000 هزار جلد کتاب می باشد که قسمت اول آن  را کتابهای وقفی تشکیل می دهد که یکی از علت های اصلی باز گشایی مجدد کتابخانه وجود همین کتابهای وقفی واحترام به نیت اهداءکننده گان آن بوده است.     

قسمت دوم کتابها سهمیه ای است که ازطرف ستاد علی کانون های فرهنگی هنری مساجد برای این کتابخانه در نظر گرفته شده است  که این سهمیه در هر شش ماه درمیان در حدود 600 جلد کتاب است که به کتابخانه تعلق گرفته است .

قسمت سوم کتابها مختص کتابهای کمک آموزشی است برای مقاطع ابتدایی، راهنمایی، دبیرستان ،ونیز تست کنکور برای رشته انسانی ،ریاضی ،تجربی، فنی حرفه ای وکارودانش است . این کتابهای کمک آموزشی توسط بانیان خیردر  هر سال 700 عنوان تهیه شده وما بقی آن توسط اعضاء کتابخانه به کتابخانه اهداء می شود .

 

از جمله ذخایر کتابخانه عمومی مسجد جامع دماوند کتابهای خطی ونفیسی می باشد که وجود این کتابها ارزش واعتبار خاصی به کتابخانه بخشیده است موزه ای در داخل کتابخانه برای این کتابها تهیه شده است وبه زودی پس از اینکه عملیات فهرست نویسی کتابها صورت گیرد این کتابها در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت .هم اکنون کتابخانه ویژه برادران می باشد شرایط خاصی برای استفاده از امکانات کتابخانه وجود ندارد فقط افراد می توانند با دوقطعه عکس ،یک برگ کپی شناسنامه و1000تومان حق عضویت ، عضو کتابخانه شوند .

از دیگر مزایای کتابخانه عدم وجود تمدید برای اعضاء است واعضاء کتابخانه  تا زمانی که در قید حیات به سر میبرند می توانند از امکانات کتابخانه استفاده کنند .

 

  در حال حاضر  400 نفر در گروه های سنی 10تا  60 سال  جزء اعضای فعال کتابخانه محسوب می شوند . معمولا زمان کار کتابخانه هر روز عصر ازساعت  30/2  الی  30/8  می باشد.

با توجه به قدمت وقداست کتابخانه عمومی مسجد جامع دماوند و وجود کتابهایی که بسیاری از آنها نفیس وبا ارزش هستند جای آن دارد که سری به این مکان بزنید برای کسانی که روزی از این کتابخانه بهره ای برده اند وهمکنون جزء اعضای فعال شهر دماوند هستند تجدید خاطره ای است وبه کسانی که تابه حال از این مکان و امکاناتش استفاده نکرده اند هم پیشنهاد می کنیم برای یک بار هم شده دیداری با این مکان داشته باشند ،حتما جالب خواهد بود شاید تمایل پیدا کردید واز اعضای دائمی کتابخانه  شدید.

مسئول کتابخانه عمومی مسجد جامع دماوند